Medicijnverslaving, de aanpak via zorgverzekeraars
Het aantal mensen met een medicijnverslaving in Nederland neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidszorg. Inmiddels zijn er al meer dan een half miljoen Nederlanders bekend met een medicijnverslaving. Hoogstwaarschijnlijk ligt dit aantal nog veel hoger. Een medicijnverslaving is in veel gevallen namelijk onzichtbaar. Zolang een arts een medicijn heeft voorgeschreven, is het heel gemakkelijk om deze te blijven gebruiken. Zelfs totdat het lichaam hier afhankelijk van wordt. Pas als een medicijn wordt afgebouwd, merk je pas dat je eigenlijk niet meer zonder kan.
Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen veelvuldige gebruikers zijn. Maar liefst één op de zeven vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringstabletten. Tijdens de coronacrisis vliegen de pijnstillers, slaaptabletten en kalmeringspillen over de toonbank. Daarom vinden wij het belangrijk om de mogelijke gevaren van deze medicatie te benadrukken. Deze medicatie richt zich voornamelijk op een oplossing voor de korte termijn. Doordat je je in korte tijd een stuk beter voelt en wellicht beter slaapt, zal het steeds moeilijker worden om van de medicijnen af te komen. Je belandt in een vicieuze cirkel, waardoor het probleem op de lange termijn alleen maar zal verergeren. Hulp bij medicijnverslaving is dan noodzakelijk, maar wat kan de zorgverzekeraar voor jou betekenen?
Aanpak van zorgverzekeraars
Het aantal mensen met een medicijnverslaving blijft toenemen. Dit is ook bij zorgverzekeraars kenbaar geworden. Volgens de Gezondheidszorg is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk om het aantal verslaafden terug te dringen. Daarom zijn er begin 2020 enorm veel stappen genomen om behandelingen voor medicijnverslaving op te nemen in het basispakket.
Inmiddels wordt de behandeling voor een medicijnverslaving bijna bij alle zorgverzekeraars in Nederland gedekt. Een prettige ontwikkeling die het mogelijk maakt dat meer mensen tijdig om hulp gaan vragen en hierdoor niet worden geremd door mogelijke kosten. O.a. CZ en het Zilverenkruis hebben inmiddels al kenbaar gemaakt dat zij de behandelingen voor een medicijnverslaving willen dekken. Hoewel al veel zorgverzekeraars deze stap genomen hebben, is dit nog zeker niet bij alle verzekeraars het geval. Controleer daarom altijd eerst je polis en stap – indien mogelijk – over van zorgverzekeraar.
Eigen risico
Wanneer je hulp nodig hebt om van je medicijnverslaving af te komen, dan vallen deze kosten onder de zorgverzekering. In de meeste gevallen worden deze volledig gedekt door de basisverzekering. Dit geldt ook als je eventueel zelfs opgenomen moet worden in een kliniek. De kliniek of de hulpverlener zal de kosten zelf declareren bij jouw zorgverzekeraar. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.
Let wel op je eigen risico. Wettelijk gezien moet je in 2020 een eigen risico van € 385,- hanteren. Als je dit bedrag nog niet bereikt hebt, zal je dit bedrag eerst moeten betalen voordat de kosten door de zorgverzekeraar worden overgenomen.
Volledig vergoed
Verslavingszorg – ook de zorg bij een medicijnverslaving – wordt over het algemeen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Naast het eigen risico hoef je dus zelf geen aanvullende kosten meer te betalen. Hierbij is het wel noodzakelijk dat je wordt doorverwezen door een huisarts en je bij een erkende kliniek of hulpverlener laat behandelen. Bovendien kunnen er ook kleine verschillen per hulpverlener bestaan. Zo bestaan er zelfs klinieken voor verslavingszorg in het buitenland. Dan kunnen de regels wat betreft de vergoeding van de kosten weer anders liggen.
Er kunnen ook kleine verschillen tussen de aanpak van de zorgverzekeraars bestaan. Neem daarom contact met ze op voor meer informatie.
Symptomen van psychische en fysieke afhankelijkheid
Slaap- en kalmeringsproblemen lossen het probleem meestal niet op. De dokter schrijft deze recepten uit om je bijvoorbeeld door een moeilijke periode te helpen. Omdat hij weet dat deze medicijnen verslavend werken, is dit meestal maar voor slechts enkele weken. De medicatie biedt dan ademruimte om een oplossing voor de lange termijn te zoeken. Ga je tegen beter weten toch in tegen dit advies en gebruik je de medicatie voor langere tijd? En pak je ondertussen de bron van het probleem niet aan? Dan kan er zowel psychische- als fysieke afhankelijkheid ontstaan.
Symptomen psychische afhankelijkheid
We spreken van psychische afhankelijkheid als er een onweerstaanbare behoefte aan het medicijn ontstaat. Je voelt je niet meer prettig zonder en krijgt een onrustig gevoel als het middel opraakt. Daarnaast kunnen de volgende signalen optreden:
- Bij langdurig gebruik van kalmeringsmiddelingen kan er een gevoel van afvlakking ontstaan. Je voelt je gedistantieerd van je eigen gevoelens en lichaam, krijgt te maken met angst en soms zelfs ernstige depressies.
- Bij langdurig gebruik van slaapmedicatie is het voor de gebruiker vaak niet meer mogelijk om zonder in slaap te vallen. Daarnaast hebben ze steeds hoger dosissen nodig om in slaap te kunnen vallen. Op de lange termijn kan hierdoor juist zeer ernstige slapeloosheid ontstaan.
Symptomen fysieke afhankelijkheid
Bij overmatig gebruik raakt je lichaam ongevoelig voor het middel. Dit heeft als gevolg dat men steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Soms kan het zelfs helemaal niet meer zonder. In de medische wereld wordt dit ook wel fysieke afhankelijkheid genoemd. Zodra het middel afgebouwd wordt, krijg je last van onaangename ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen verdwijnen als je de medicatie opnieuw inneemt. Dit is een goede indicatie van een medicatieverslaving. Je lichaam en geest kunnen niet meer zonder functioneren. De volgende ontwenningsverschijnselen kunnen mogelijk optreden:
Misselijkheid en braken
- Transpireren
- Angst
- Rusteloosheid
- Prikkelbaarheid
- Trillen
Herken je de bovenstaande symptomen bij jezelf of bij iemand uit je omgeving? Dan is er mogelijk sprake van een medicijnverslaving. Het is dan van essentieel belang dat je zo spoedig mogelijk hulp inschakelt.
Het initiatief is opgezet in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer.