Korte omschrijving
Deze verzekering geeft een periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van ongeval of ziekte tot maximaal 67 jaar.
Verdere specificatie
De arbeidsongeschiktheidsverzekering, kortweg AOV genoemd, keert een vooraf afgesproken bedrag uit voor iedere dag dat de verzekerde medisch objectiveerbaar arbeidsongeschikt is. Doorgaans wordt maximaal 80 procent van het (gemiddelde) inkomen verzekerd. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid wordt naar rato uitgekeerd volgens een in de polis vastgelegde uitkeringsschaal.
Doelgroep
Zelfstandig ondernemers en directeuren/grootaandeelhouders, die geen aanspraak (kunnen) maken op uitkeringen uit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
Premie
De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het beroep, het arbeidsongeschiktheidscriterium, het verzekerd bedrag, de wachttijd, de indexatie van de uitkering, de leeftijd bij aanvang, de gekozen eindleeftijd. De premie is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, de uitkeringen belast.
Uitkering
Het uitkeringspercentage is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Het verzekeringsbewijs vermeldt op welke manier het uitkeringspercentage wordt bepaald. De mogelijkheden zijn:
a het uitkeringspercentage is gelijk aan het arbeidsongeschiktheidspercentage, of;
b het zeven klassen systeem
Berekening van het uitkeringspercentage volgens het 7-klassensysteem.
Hierbij bedraagt het uitkeringspercentage bij een arbeidsongeschiktheid van:
arbeidsongeschiktheidspercentage |
uitkeringspercentage |
25-35 % |
30 % |
35-40 % |
40 % |
45-55 % |
50 % |
55-65 % |
60 % |
65-80 % |
75 % |
80-100 % |
100 % |
Bijzonderheden
Vrijwillige WIA Verzekering
Startende zelfstandigen die nog geen 3 maanden geleden gestart zijn en op de particuliere verzekeringsmarkt niet geaccepteerd worden kunnen zich ook aanmelden bij het UWV voor de vrijwillige WIA Verzekering. Dus iedereen die nog geen 13 weken zijn loondienst heeft verbroken kan zich aanmelden voor deze verzekering. Er vindt geen medische keuring plaats en iedereen wordt geaccepteerd.
De Vangnetverzekering kent wel een aantal voorwaarden:
- wachttijd voor een eerste uitkering bedraagt 12 maanden. Dit betekent dat u de eerste 12 maanden geen uitkering krijgt indien u langdurig ziek bent.
- De uitkering is gebaseerd op maximaal 70% van het minimumloon. De premie bedraagt ca € 2800,- per jaar
- Uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid op basis van “het niet kunnen uitvoeren van gangbare arbeid”. Dat wil zeggen dat er geen rekening gehouden wordt met uw beroep, opleiding of ervaring.
De conclusie van ZZP Nederland is dat de Vangnetverzekering wel de mogelijkheid biedt om u te verzekeren als u in eerste instantie wordt afgewezen, maar dat de dekking van de Vangnetverzekering zeer minimaal is, de wachttijd erg lang en de premie relatief hoog.
Met ingang van 1 november 2010 is de Vangnetverzekering voor zelfstandigen uitgebreid. De Vangnetverzekering voorziet er in dat ZZP’ers die voor een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering worden afgewezen toch verzekerd kunnen worden voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Voorheen was de periode dat men een dergelijke verzekering kon aanvragen 3 maanden na de start als zelfstandige. Het Verbond van Verzekeraars heeft vanaf 1 november 2010 de periode verlengd tot 15 maanden. een wachttijd van 2 jaar na de eerste ziektedag;
Advieskosten
Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt van overheidswege een provisieverbod. Voor de advisering en het onderhoud van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering komen wij met u een vergoeding overeen. Overigens tevens fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting,
(laatste update juli 2017)
Indien naar aanleiding van onze dienstverlening een overeenkomst tot stand komt tussen u en enige financiële instelling, ontvangen wij van de betreffende financiële instelling voor onze dienstverlening geen provisie.
Ons uitgangspunt is beloning op basis van declaratie (fee).
Voordat wij aan een opdracht beginnen, maken wij een inschatting van zowel de inhoud van de dienstverlening, als de kosten die hiermee gemoeid zijn. Op het moment dat meerwerk ontstaat ten opzichte van de aangenomen opdracht, stellen wij u op de hoogte van de financiële consequenties die dit heeft.