Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen de nabestaanden eenmalig een geldbedrag uitgekeerd als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt.
Waarom een overlijdensrisicoverzekering?
De overlijdensrisicoverzekering biedt u zekerheid. Meestal sluit u deze verzekering af bij een hypotheek. Bij overlijden wordt dan de hypotheek (deels) afgelost. Degene die achterblijft kan daardoor in de woning blijven wonen. Maar nabestaanden kunnen het geldbedrag ook gebruiken om de studerende kinderen financieel te ondersteunen.
Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering?
De verzekering is voor iedereen die zijn nabestaanden financieel verzorgd achter wil laten. Meestal denkt u dan aan iets regelen voor het wegvallen van inkomen. Maar het kan juist ook gaan dat er iets geregeld moet worden als een niet werkende partner overlijdt. Als die wegvalt, is er mogelijk extra hulp en zorg nodig voor de kinderen.
Zekerheid tot uw verzekering ingaat
Tot uw overlijdensrisicoverzekering in gaat bent u in principe niet verzekerd. Het kan zijn dat u bepaalde verplichtingen bent aangegaan die financiële gevolgen hebben als u komt te overlijden. Bijvoorbeeld als u uw nieuwe huis al gekocht hebt en de overlijdensrisicoverzekering nog niet in is gegaan.
Om uw nabestaanden te beschermen krijgt u daarom vaak een gratis ‘voorlopige dekking’ als u een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt. De vorm van deze voorlopige dekking is afhankelijk van of u uw verzekering gaat koppelen aan een hypotheek (verpand) of niet (onverpand). Het verschil zit vooral in de oorzaak van overlijden voordat de verzekering ingaat.
Eventueel bent u een maand voordat de verzekering ingaat in elk geval verzekerd als u overlijdt door een ongeval. Als u uw verzekering gekoppeld hebt aan een hypotheek dan is de dekking ruimer. Zodra de aanvraag ook medisch geaccepteerd is krijgt u een ‘algemene voorlopige dekking’. Dit betekent dat er meer doodsoorzaken gedekt zijn. De ‘algemene voorlopige dekking’ geldt vaak maximaal 12 maanden.
De laatste jaren zijn de premies behoorlijk gedaald en dus voor vrijwel iedereen betaalbaar.
Indien naar aanleiding van onze dienstverlening een overeenkomst tot stand komt tussen u en enige financiële instelling, ontvangen wij van de betreffende financiële instelling voor onze dienstverlening geen provisie.
Ons uitgangspunt is beloning op basis van declaratie (fee).
Voordat wij aan een opdracht beginnen, maken wij een inschatting van zowel de inhoud van de dienstverlening, als de kosten die hiermee gemoeid zijn. Op het moment dat meerwerk ontstaat ten opzichte van de aangenomen opdracht, stellen wij u op de hoogte van de financiële consequenties die dit heeft.