Verkoper moet kentekenbewijs compleet hebben

Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet hij voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een vervangend kentekenbewijs bij de RDW aanvragen of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Zo schrijft u een voertuig over:

  1. U vraagt de verkoper van het voertuig:
    - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs
    of
    - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode
  2. U neemt de documenten die u nodig heeft mee naar het kentekenloket of RDW-balie. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
  3. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
    Tip: Omdat de tenaamstellingscode vaak afgedrukt wordt op een soort kassabon, is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode goed te bewaren. Zie de afbeelding hieronder. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.
  4. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het tenaamstellingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op mijn.overheid.nl.
  5. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
  6. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
  7. De RDW stuurt u de volgende werkdag (is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan nog dezelfde dag) de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode . U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij en in het kentekenregister bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud is geplaatst.
    Het verstrekkingsvoorbehoud bepaalt dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Kentekenbewijs niet ontvangen

Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode daadwerkelijk in huis heeft. Heeft u 5 werkdagen na de aanvraag nog geen kentekencard ontvangen? Meld dit dan bij de RDW. Voor meer informatie gaat u naar 'Kentekencard of tenaamstellingscode niet ontvangen'.

Voorbeeld tenaamstellingsverslag

U ziet een voorbeeld van de bon die u krijgt bij het kentekenloket. Het eerste deel van de tenaamstellingscode is omrand
 voorbeeld van bon die u krijgt bij kentekenloket

Voorwaarden voor overschrijven

  • U moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging .
  • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
  • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Documenten die u moet meenemen

Bron: RDW/02-01-2019